Rahahuolet: näin helpotat velkataakkaa

Rahaan liittyvät huolet aiheuttavat monissa ihmisissä suurta ahdistusta. Rahahuolten kertyminen pitkällä aikavälillä voi alkaa nakertamaan henkistä terveyttä monella eri tapaa, joten on tärkeää, että asiaan puututtaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Velkataakka voi alkaa vaikuttamaan negatiivisella tavalla uneen ja ruokailuun, lisätä stressiä, kasvattaa ahdistuneisuutta ja tätä kautta vaikeuttaa jopa arkisten askareiden tekemistä.

Rahahuolet nakertavat henkistä terveyttä

Rahahuolten keskellä ihminen ei välttämättä osaa itse etsiä ratkaisuja, eikä usein uskalla edes puhua asiasta läheisilleen, sillä velkaantuminen koetaan suomalaisessa yhteiskunnassa häpeää aiheuttavaksi aiheeksi.

Rahahuolista on kuitenkin pyrittävä puhumaan edes jonkun kanssa, oli se sitten talousasioiden neuvoja, ystävä tai vaikkapa oma puoliso.

Ylivelkaantumisesta on tullut suomalaisille lähes kansantauti, joten on hyvä pitää mielessä, että et ole taloudellisten ongelmiesi kanssa yksin – kymmenet tuhannet muutkin suomalaiset kamppailevat päivittäin samojen asioiden kanssa.

Velkakierteen katkaiseminen on kuitenkin mahdollista. Mitä aikaisemmassa vaiheessa se tehdään, sen suuremmat ovat mahdollisuudet siitä irti pääsemiseksi.

Yksi tehokas keino katkaista velkataakka on lainojen yhdistäminen, jonka avulla voit päästä eroon kalliista pienlainoista, jotka ovat usein suurin syy ylivelkaantumiselle. Yhdistelylainan avulla voit maksaa kerralla kalliit lainat pois, jolloin näistä lainoista ei enää synny uusia korkokuluja.

Vertailemalla huolellisesti lainatarjouksia yhdistelylainalle on mahdollista löytää kilpailukykyinen korko, jolloin lainakulut eivät nouse uuden lainan tapauksessa liian korkeiksi. Yhdistelylainan alle on mahdollista keskittää myös korkoa kerryttävät osamaksusopimukset sekä luottokorttivelka.

Taloudelliset ongelmat ovat siinä mielessä erityisen vakava ongelma, että rahahuolet seuraavat ihmistä kaikkialle. Elämästä onkin vaikeaa nauttia silloin, kun huoli siitä, riittääkö seuraava palkka kaikkien velkojen maksuun, on aina takaraivossa.

Yksi velkataakan suurimmista kompastuskivistä onkin se, että taloudelliset vaikeudet voivat johtaa jo valmiiksi velkaantuneessa tilanteessa uuden lainan ottamiseen, jolloin tilanne monimutkaistuu entisestään. Velkakierteen katkaiseminen ajoissa esimerkiksi yhdistelylainan avulla onkin oman mielenterveyden kannalta erittäin tärkeää.