Ahdistaako sähköenergian hintojen nousu?

Sähköenergian hintojen nousu sähköpörssissä on jatkunut jo useamman kuukauden ajan. Kun syksyllä sähköenergian hinta kilowattitunnilta hapuili uusia ennätyksiä, useampi kuluttaja ehti varmasti jo toivoa, että tilanne ei tästä enää voi kuin kohentua – toisin kuitenkin kävi.

Joulukuun alussa sähköenergian hinta pomppasi historiallisesti 120 senttiin kilowattitunnilta, eikä sähköenergia ole ollut tuohon päivään asti kalliimpaa edes hetkellisesti kuin viimeksi vuonna 2010.

Sähkön hinnan kallistuminen huolestuttaa kuluttajia

Erityisesti pörssisähkösopimuksen solmineet kuluttajat ovat joutuneet varsinaiseen myrskynsilmään, mutta toki sähköenergian hintojen nousu on alkanut alkutalven aikana vaikuttaa lähes kaikkiin niihin sähkösopimuksiin, joissa sähkön hintaa ei ole lukittu sopimuskauden ajaksi.

Monet asiantuntijat ovat povanneet, että pörssisähkön hintojen nousu heijastuu suomalaisten sähkönkuluttajien sähkölaskuun nostamalla sitä keskinmäärin noin 25 prosentilla – joillakin tämä luku voi siis olla enemmän ja joillakin vähemmän.

Huolellinen sähkövertailu voi onneksi auttaa tuomaan turvaa muuttuvaan ja epävakaaseen tilanteeseen. Sähkövertailu on ilmainen vertailupalvelu, jonka avulla voit tarkistaa, saatko joltakin toiselta sähköyhtiöltä edullisempaa sähköä sopimusta vaihtamalla. Vaikka sähkön hinta on noussut kaikilla sähkönmyyjillä, osa sähkönmyyjistä tarjoaa sähköä edullisemmilla tarjoushinnoilla kuin toiset.

Lisäksi voit löytää sähkövertailun kautta sopimuksen, jolla voit lukita sähkönhinnan tietyksi ajaksi, jolloin yllättävät nousut sähköenergian hinnassa eivät tule vaikuttamaan omaan sähkölaskuusi.

Sähkövertailun avulla voit löytää sekä edullisemman sähkösopimuksen että tuoda itsellesi mielenrauhaa tietäen, että mahdolliset muutokset pörssisähkön hinnoissa eivät vaikuta siiihen, mitä itse maksat sähköstä.

Yksikään asiantuntija ei oikeastaan ole pystynyt ennustamaan sähköenergian yllättävää hinnannousua, ja vaikka tilannetta on pyritty analysoimaan jokaiselta mahdolliselta kantilta, ei kukaan osaa luonnollisesti sanoa tarkkaan, milloin sähkön hinta tulee laskemaan.

Koska sähkön hintojen muutoksia on vaikeaa ennustaa, tilanteen epävakaus ahdistaa monia sähkönmaksajia. Tästä syystä sähkövertailu kannattaa tehdä, vaikka et olisikaan vielä varma, haluatko vaihtaa sähkösopimusta, sillä sähkövertailu ei sido sinua tekemään uutta sopimusta, jos edullisempaa hintaa ei löydy.